Waterkampioen watersport magazine

Verbouw je schip en je polis.

Niets is mooier dan je varende trots op te knappen en steeds meer te verfraaien met allerlei voorzieningen en details. Dat daarbij soms ándere details uit het oog worden verloren, ondervonden meneer en mevrouw Nielsen.

Tien jaar geleden kocht het echtpaar Nielsen een tweedehands stalen kajuitzeilboot van ongeveer 15 meter, type Flevoklipper, waarmee zij na meneer Nielsens pensionering hoopten over de Europese binnenwateren te zwerven. Het schip was niet duur, maar daartegenover stond wel de noodzaak tot behoorlijke investeringen om het vaargenot optimaal te maken. Zo werd in de loop der jaren de binnenbetimmering volledig vervangen voor een bedrag van ongeveer 35.000 euro en werd een nieuwe Iveco-motor geïnstalleerd met Python Drive, waarmee ongeveer 20.000 euro was gemoeid. Voor een bedrag van ongeveer 5.000 euro werden alle banken in het schip opnieuw bekleed en de gordijnen vervangen. Met alle aanpassingen aan het schip liep de investering in enkele jaren op tot ongeveer een ton. En toen gebeurde het ondenkbare: terwijl voorin de deurtjes werden afgelakt, ontstond in het achterschip brand. Ondanks hulp van iedereen in de haven kon niet worden voorkomen dat het schip volledig uitbrandde.

Nielsen diende zijn claim in bij zijn verzekeraar. Zijn schip was verzekerd voor een bedrag van 104.000 euro, vermeerderd met 16.000 euro voor de voortstuwingsinstallatie. De inboedel was verzekerd voor een bedrag ter waarde van twintig procent van de verzekerde waarde van het schip, circa 21.000 euro. De expert kwam langs en verklaarde het schip total-loss, waarna de verzekeraar 120.000 euro uitkeerde voor het schip en een bedrag van 3.000 euro ten titel van de inboedel. Voor Nielsen was dit zeer teleurstellend, want hij had vreselijk veel geld uitgegeven, zowel als aan het schip als aan die inboedel. Wat betreft dat laatste stelde de verzekeraar zich op het standpunt dat onder inboedel wordt verstaan: alle huishoudelijke goederen die in het vaartuig aanwezig zijn en uw eigendom zijn. In een nadere toelichting werd nog gesteld dat het moet gaan om de losse zaken die zich in het schip bevinden. Dat betekende dat Nielsen bijvoorbeeld niets terugzag van de 5.000 euro die hij in de stoffering van de banken had gestoken. Omdat dit vaste banken waren, vielen ze niet onder de inboedel. De verzekeraar was niet te vermurwen en Nielsen bleef dus met een aanzienlijke schadepost zitten.

De grootste strop leed meneer Nielsen echter doordat hij nooit de verzekerde waarde in de polis had aangepast. Waar hij misschien nog een deel van zijn investeringen terug had kunnen krijgen, omdat zijn werk de waarde van het schip had verhoogd, kreeg hij ook daar nul op het rekest. De waarde van het schip was in de loop der jaren misschien wel tot 160.000 euro opgelopen, maar hij kreeg slechts het verzekerde bedrag van 120.000 euro uitgekeerd. Het standpunt van de verzekeraar was volkomen in overeenstemming met de polisvoorwaarden; Nielsens investeringen waren letterlijk ‘in rook opgegaan’.

TIP: Ook u zult ongetwijfeld investeringen aan uw schip doen, niet alleen vanwege regulier onderhoud, maar ook bijvoorbeeld doordat een motor moet worden vervangen of doordat u het interieur wilt moderniseren. Als deze investeringen tot waardevermeerdering van het schip leiden, zorg er dan voor dat deze wordt vastgelegd en laat het schip zo nodig opnieuw taxeren. Dat kan periodiek of na een ingrijpende aanpassing, zoals die nieuwe motor. In de meeste gevallen is zo’n hertaxatie kosteloos. Een andere mogelijkheid is dat u de rekeningen opstuurt, waarna de verzekeraar de verzekerde waarde aanpast. De kleine premieverhoging weegt niet op tegen de enorme financiële kater wanneer door omstandigheden het schip verloren gaat! Zorg tot slot ook voor een deugdelijke inventarislijst, zodat u bij schade makkelijk aan de verzekeraar kunt laten zien wat de inboedel was.

Meer informatie of oude artikelen downloaden: https://www.anwb.nl/kampioen/algemeen/digitaal-archief

Delen

Frits Hommersom met groene bril

“Je hebt recht op een advocaat die zegt waar het op staat!“

Om de gebruiksvriendelijkheid van de website te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van cookies. Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.