Waterkampioen watersport magazine

Rammelen aan de causale keten!

Dat een schade soms meerdere oorzaken kan hebben, ondervond de heer Plesman. Uitzoeken welke het méést de oorzaak is, kan lonend zijn.

Meneer Plesman kocht een paar jaar geleden in de maand november een 42-voets zeiljacht van een gerenommeerd merk bij een even gerenommeerde importeur/dealer. De dealer garandeerde hem dat alle apparatuur aan boord naar behorend werkend afgeleverd was. In januari van het nieuwe jaar moet Plesman constateren dat zijn jacht in de haven tot aan de dekluiken onderwater stond. Wat bleek? Door het bevriezen van koelwater in de airconditioning was de aanvoerslang van de tule gedrukt. De kogelafsluiter tussen de huiddoorvoer en de aanvoerslang van de airco bleek niet afgesloten, waardoor na ontdooien er een open verbinding ontstond en water vrijelijk het schip in kon stromen. Wat zei de expert van de verzekeraar: “Was de kogelafsluiter afgesloten geweest, dan had er geen waterintrede plaatsgevonden via de airconditioning en was er geen schade geweest.” Klinkt logisch, denkt u, maar dit was niet het hele verhaal. Om de ramp compleet te maken was de bilgepomp niet aangeslagen. Het schip liep vol met alle desastreuze gevolgen van dien. Deze bilgepomp bleek defect.
Hier hebben we bij uitstek een situatie waarbij een keten van gebeurtenissen heeft geleid tot de uiteindelijke schade. Elk van deze schakels heeft zijn eigen rol gespeeld. Was de airco goed winterklaar gemaakt, dan was er geen bevriezing geweest en had de slang niet van de tule afgedrukt kunnen worden. Was de afsluiter afgesloten geweest, dan had er na de vorst geen water kunnen binnentreden. Had ten slotte de bilgepomp naar behoren gefunctioneerd, dan was het water weggepompt en was het schip niet gezonken.
Ver verwijderd In het verzekeringsrecht geldt de leer van de verst verwijderde oorzaak. Er wordt gezocht naar de oorzaak die het verst weg is gelegen en die wordt beschouwd als de bron van de keten van gebeurtenissen die tot de schade heeft geleid. Hoe zat dat nu hier? Plesman stelde dat hij bij het winterklaar maken de handleiding van het jacht had gevolgd. Daarin stond dat in vorstomstandigheden de afsluiters open moesten staan! Bij een goed winterklaar gemaakte airco-installatie is geen restantwater aanwezig dat kan bevriezen. En bij een niet-defecte bilgepomp was het schip niet gezonken. Deze laatste twee oorzaken lagen buiten de Plesmans macht. Hij had immers het schip in deze staat gekocht met de garantie dat alle apparatuur naar behoren werkend, geleverd zou worden. In een situatie als deze ligt het voor de hand dat een dealer en een verzekeraar naar elkaar of naar de heer Plesman gaan wijzen. In dit geval zou Plesman een goede kans op succes hebben gehad als hij de dealer aansprakelijk had gesteld. Omdat in de keten van het zogenaamde causale verband het niet aanslaan van de bilgepomp als eindoorzaak beschouwd kan worden en de conclusie gerechtvaardigd is dat met het wél functioneren daarvan het schip niet gezonken zou zijn (of de schade in ieder geval aanmerkelijk geringer was geweest) en bij een goed winterklaar gemaakte airco er al helemaal niets zou zijn gebeurd met de openstaande afsluiters, was de dealer logischerwijs de aansprakelijke partij. Plesman koos echter voor het claimen van zijn schade bij zijn verzekeraar en die heeft uiteindelijk ook uitgekeerd. Daardoor werd een kostbare en ingewikkelde procedure met bewijsproblemen vermeden. Zorg dus dat je bij een schade altijd een volledig beeld hebt van het ontstaan daarvan. Soms zijn voor verschillende oorzaken verschillende partijen aansprakelijk!

En dan dit nog iets heel anders.
Recent heeft de hoogste rechter bepaald dat uw rechtsbijstandsverzekeraar verplicht is om u altijd in álle gevallen vrije advocaatkeuze toe te staan. Voorheen gold dat alleen wanneer ‘verplichte procesvertegenwoordiging’ (m.a.w. een ‘echte’ advocaat) nodig was. Nu geldt ook voor zaken die bijvoorbeeld bij de kantonrechter lopen dat de verzekeraar u niet meer mag afschepen met een eigen jurist. Dit geldt trouwens niet alleen voor nautische zaken, maar voor alle juridische terreinen

Meer informatie of oude artikelen downloaden: https://www.anwb.nl/kampioen/algemeen/digitaal-archief

Delen

Frits Hommersom met groene bril

“Je hebt recht op een advocaat die zegt waar het op staat!“

Om de gebruiksvriendelijkheid van de website te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van cookies. Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.