Waterkampioen watersport magazine

De zaak van de gestraalde tjalk.

Meneer Bond kocht een bijna honderd jaar oude Groninger tjalk van achttien meter. Het schip was in goede staat, de romp moest alleen opnieuw worden geconserveerd. En daar begon het probleem.

Als een scheepswerf een reparatie of behandelmethode voorstelt, mag je er dan als klant op vertrouwen dat ze weten waar ze het over hebben. Bij de aankoop liet Bond zijn tjalk en met name de romp onder de waterlijn zorgvuldig inspecteren door een gerenommeerd expert. Sporen van lekkage op de huid werden niet aangetroffen. De verkoper meldde desgevraagd geen gebreken. Het overgrote deel van de romp zat goed in de teer. Op de plaatsen waar de teer bladderde, werden landen, lassen en nagels zichtbaar en deze verkeerden in goede staat. De Schot liet het schip opnieuw conserveren. De werf adviseerde om de romp te laten stralen en te voorzien van een tweecomponenten verfsysteem. Zo gezegd zo gedaan. Het ondenkbare gebeurde: terwijl hij de Limburgse Maas afzakte, merkte meneer Bond dat het schip water begon te maken. Hij slaagde er maar ternauwernood in aan te meren bij een werf die het schip droog stelde. Bond was geschrokken en verbaasd. Hoe kan het schip nou lek raken terwijl het net opnieuw is geconserveerd? De expert die meneer Bond eerder had ingeschakeld, concludeerde dat het overgrote deel van de klinknagels van de romp onder de waterlijn was aangetast en dat enkele lassen waren gescheurd. Uit zijn rapport: “Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heeft het stralen van de romp onder de waterlijn zodanig plaatsgevonden dat zachtere delen (klinknagels) en scherpe hoeken (landen en lassen) waren aangetast.” De aangetaste klinknagels hadden ervoor gezorgd dat een ernstige verzwakking van de verbinding tussen spanten en scheepsromp en van de verbinding tussen de rompbeplating was ontstaan. De expert voegt nog toe dat hij desgevraagd het schip nooit had laten stralen. Meneer Bond vraagt Mr. Hommersom om advies, die ommegaand de werf aansprakelijk stelt voor de ondeugdelijk uitgevoerde werkzaamheden. De werf reageert afwijzend en suggereert dat de romp al gebrekkig zou zijn geweest en dat het stralen Bonds eigen initiatief was geweest. Bovendien had hij maar het schip moeten laten inspecteren voordat het weer het water op ging,

Aangezien de bevindingen van de expert worden betwist, vindt een tweede expertise plaats, met de werf erbij. Deze ondersteunt de eerdere expert die zegt dat door de wijze van stralen van het schip de koppen van de klinknagels zijn aangetast. Hij constateert overigens ook een niet adequaat uitgevoerde verfbehandeling, aangezien er al roestvorming op de romp zichtbaar is. Ook de contra-expert vindt dat het onderwaterschip na het stralen had moeten worden gecontroleerd, en dat de werf de slechte klinknagels had moeten of kúnnen constateren. Het stralen van een geklonken schip van deze leeftijd brengt grote risico’s met zich mee. De werf had die moeten kennen en de klant daar ook op moeten wijzen.

De werf werd gedagvaard. Op de zitting stelde deze dat de heer Bond voldoende gelegenheid had gehad om het schip zelf te onderzoeken voordat het weer te water ging. De werf voerde bovendien aan dat de schade niet kon zijn veroorzaakt door de straalwerkzaamheden, omdat korund aluminium straalmiddel zou zijn gebruikt dat zachter zou zijn dan klinknagels. Kort gezegd: omdat Bond de keuze had gemaakt voor stralen waren de gevolgen voor zijn risico. Meneer moest eigenlijk niet zeuren, de romp was toch volledig schoon gestraald? Het curieuze was dat ondanks dat de werf met zeven (!) mensen op de zitting kwam, juist degene met wie de heer Bond had gesproken over de werkzaamheden aan zijn schip, niet aanwezig was… Na een voorlopig oordeel van de rechter kwamen partijen uit ‘praktisch-economische overwegingen’ tot elkaar en compenseerde de werf meneer Bond voor een groot gedeelte van de schade.

Moraal: vertrouw niet blind op de verondersteld deskundige en vraag ook eens bij een ander of een bepaalde reparatie of behandelmethode wel de meest aangewezen is.

Meer informatie of oude artikelen downloaden: https://www.anwb.nl/kampioen/algemeen/digitaal-archief

Delen

Frits Hommersom met groene bril

“Je hebt recht op een advocaat die zegt waar het op staat!“

Om de gebruiksvriendelijkheid van de website te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van cookies. Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.