Waterkampioen watersport magazine

Gelijkend = hetzelfde?

Hoeveel mag een nieuwe binnenbetimmering afwijken van de oorspronkelijke wanneer je schip een varend monument is? Geen wiskundeopgave, maar wel een essentiële vraag voor de vordering van Karel Baas.

Karel Baas kocht een Lemsteraak, bouwjaar dertiger jaren van de vorige eeuw. Baas raakte op slag verliefd op dit unieke stuk varend erfgoed en besloot om het niet alleen te laten stralen en schilderen, maar geheel te laten restaureren en daarmee te behouden voor het nageslacht. Aangezien hij geen deskundige is, schakelde Baas daarvoor een expert in. Van het oorspronkelijke interieur werden foto’s gemaakt, omdat dit ten behoeve van de restauratie volledig zou moeten worden verwijderd om later weer te worden teruggeplaatst, inclusief details als houtsnijwerk, glas in lood en bijvoorbeeld de uitschuifkooi met koperen sledes. Omdat het om een specialistisch project ging, kwam Baas uit bij een timmerbedrijf dat ervaring heeft met dit soort restauratie-timmerprojecten. Na een halfjaar krabbelde de werf terug en meldde dat het toch wel lastig werd om de originele betimmering weer in het vaartuig te plaatsen. De werf zei sneller en goedkoper een geheel nieuwe betimmering te kunnen plaatsen die niet van origineel te onderscheiden zou zijn. Op basis van die belofte ging Baas schoorvoetend akkoord. Afspraak was dat zoveel mogelijk elementen van het originele interieur teruggeplaatst zouden worden. Helaas, zoals wel vaker bij dit soort projecten, regen de maanden zich aaneen en werd de bouw vele malen uitgesteld en verschoven. Baas kreeg wel met de regelmaat van de klok facturen. Nadat hij driekwart van het timmer-, lak- en schilderwerk had betaald, maar het geleverde werk daar zwaar bij achterliep, was voor hem de maat vol. De emoties liepen zo hoog op dat onder begeleiding van een mediator nieuwe afspraken werden gemaakt met de bedoeling om het project positief af te wikkelen. De bouwbegeleider moest vervolgens het afgeleverde werk beoordelen. Het resultaat stemde niet vrolijk. Het nieuwe eikenhout was niet in de kleur van het oude gelakt en het lakwerk was zijdeglans waar hoogglans was afgesproken. Afmetingen van kastdeuren waren verdubbeld waardoor minder deurtjes nodig waren – er was dus bespaard op arbeidsintensieve onderdelen. De verhoudingen van vlakken in de betimmering waren veranderd en de uitlijning van lijstwerk sloot niet op elkaar aan. Daardoor kwam het in het geheel niet met de originele betimmering overeen. De trap was scheef geplaatst en houtwerk was zichtbaar ‘geniet’ terwijl ten tijde van het aanbrengen van de originele betimmering nieten nog niet was uitgevonden, etc., etc.

Hiermee was het geschil een feit. De werf weigerde het rapport van de bouwbegeleider te accepteren en wenste volledige betaling van factuur alvorens het werk af te maken. Baas vond dat er een volledige wanprestatie was geleverd en betaalde niets meer. De zaak escaleert en een rechtszaak is een feit. De rechter heeft er ook niet voor doorgeleerd en benoemt een deskundige. Deze moet nu beoordelen of het door de werf geleverde werk beantwoordt aan de verwachtingen die Baas ervan mocht hebben. Baas stelt dat tussen partijen is afgesproken dat er een authentieke betimmering, hetzelfde als de oorspronkelijke, zou worden geleverd. De werf zegt dat er nooit over authenticiteit is gesproken, alleen dat de betimmering op het oude moest líjken. Vandaar de aanhef van dit artikel: is gelijkend op nu te beschouwen als hetzelfde? Moet Baas genoegen nemen met een betimmering die in zijn ogen meer associatie heeft met een Ikea-interieur dan met een interieur zoals dat driekwart eeuw geleden op ambachtelijke wijze werd vervaardigd? Moet hij genoegen nemen met nieten in plaats van messing schroeven? De deskundige moet nog rapporteren en de rechter nog oordelen, maar tussen Baas en de werf zal het in ieder geval nooit meer goed komen.

Tip: Het maakt nogal uit of je een deur van de bouwmarkt laat plaatsen of een handgemaakte massief eiken deur met koperbeslag. Terwijl beide doen waarvoor ze gebouwd zijn, namelijk open- en dichtgaan. Ook nu geldt weer: wanneer je een project ter hand neemt dat dit het ‘huis, tuin en keukentimmerwerk’ ontstijgt, zorg dat je met een professional volledig documenteert hoe de oude situatie was en maak klip en klare afspraken over wat er wordt verwacht van de zaken die vervangen worden. Houd zo vaak mogelijk contact met de werf en laat deze met behulp van foto’s de werkzaamheden inzichtelijk maken. Op die manier houd je de kosten in de hand en kan tijdig worden ingegrepen wanneer het werk niet zo gaat als je je hebt voorgesteld.

Meer informatie of oude artikelen downloaden: https://www.anwb.nl/kampioen/algemeen/digitaal-archief

Delen

Frits Hommersom met groene bril

“Je hebt recht op een advocaat die zegt waar het op staat!“

Om de gebruiksvriendelijkheid van de website te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van cookies. Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.