Waterkampioen watersport magazine

De zaak van het zelfbouwschip.

Meneer Boone dacht een originele Breehorn te kopen. Na de koop bleek het om een zelf afgebouwd schip te gaan, waarvoor Breehorn alleen het casco en de motor had gebouwd.

Laatst weer in de krant: een aan Rembrandt toegeschreven schilderij blijkt van een van zijn leerlingen! Deze tegenvaller, die niet alleen artistieke maar ook financiële consequenties heeft, kan ook bij schepen spelen. Zo werd recent nog een schip verkocht als een origineel Pieter Beeldsnijder-ontwerp, terwijl het volgens de koper ging om diens restyling van een bestaand scheepstype. Maar ook de zaak van Meneer Boone speelde kortgeleden in mijn praktijk: Meneer Boone is Engelsman en kreeg een advertentie onder ogen die in ronkende bewoordingen repte over een zeer mooie Breehorn 37 in fantastische staat. Een absolute musthave.

Meneer Boone toog naar de verkoper die hem het schip liet zien. Inderdaad, het was een mooi schip en op het oog ook in redelijke staat. Met de aanprijzingen over de werf Breehorn en de daardoor veronderstelde kwaliteit was meneer Boone overgehaald. Hij had zich (achteraf) helaas onvoldoende de consequenties gerealiseerd van de bepaling in de overeenkomst omtrent het recht op keuring, die helaas nog steeds voorkomt in koopcontracten. Die bepaling houdt in dat het recht op keuring pas bestaat ná het aangaan van de overeenkomst en dat pas recht op ontbinding bestaat wanneer er gebreken blijken waarvan de reparatiekosten bijvoorbeeld meer dan tien procent van de koopsom bedragen.

Bij die keuring werd de conditie van de Breehorn over het geheel als goed beoordeeld. Er was alleen een probleem met de gasinstallatie. Aangezien technische documentatie ontbrak, ging de expert op onderzoek uit en deze constateerde vervolgens dat het schip geen CE-markering had. Aangezien het schip van na 1998 was, zou het deze wel moeten hebben. De werf kwam met de curieuze mededeling: “Het schip is afgebouwd door de eerste eigenaar.” Hè, dacht Boone, ik heb toch een originele Breehorn 37 gekocht? De verkoper bekende vervolgens dat hij in de brochure niet had vermeld dat er weliswaar sprake was van een door Breehorn in zijn opdracht gebouwd casco en motor, maar dat hij de verdere bouw van het schip – interieur, dek en tuigage – zelf had uitgevoerd.

Nu waren de rapen gaar! Meneer Boone had zijn vertrouwen in het schip verloren en weigerde dit af te nemen. De verkoper dreigde met gerechtelijke stappen en meneer Boone bezocht Mr. Hommersom. Had de verkoper nu wel of niet geleverd wat partijen hadden afgesproken? Meneer Boone stelde dat de suggestie dat het ging om een originele Breehorn, voor hem een doorslaggevend argument was geweest om het schip te kopen. Ook zou, nu bekend was dat het geen originele Breehorn was, de waarde van het schip tien tot dertig procent lager zijn. In hoeverre was nu de verkoper te verwijten dat hij niet had gezegd dat hij het schip zelf had afgebouwd?

Naar de letter geredeneerd had de koper natuurlijk Boone volledig moet informeren en bijvoorbeeld in de advertentie moeten zeggen dat hij het schip in eigen beheer had afgebouwd. Het spanningsveld zat in het feit dat de brochure repte van een Breehorn en dat de verkoper strikt gesproken ook een Breehorn had geleverd, namelijk een door Breehorn gebouwd casco en motor, zelfs met HIN-nummer. Het was vervolgens aan meneer Boone om te bewijzen dat voor hem de overweging dat het een volledig originele Breehorn was, doorslaggevend was geweest, en dat hij dit ook met zoveel woorden aan de verkoper zou hebben gezegd.

Een lastig probleem. Wat was zijn schade? De expert had namelijk vastgesteld dat het schip door de verkoper op zeer kundige wijze was afgebouwd en op een aantal onderdelen zelfs degelijker was uitgevoerd dan de originele Breehornversie. Dan zou alleen nog het argument overblijven van de veronderstelde waardedaling, maar dat zou weer door Boone moeten worden bewezen, met expertise- en procedurele alle kosten van dien.

Ik bereikte uiteindelijk een oplossing. De geconstateerde gebreken werden door de Breehornwerf verholpen. Hoewel het een zelfbouwschip was en in principe geen CE markering hoefde te hebben, werd een zogenaamde ‘post construction inspectie’ uitgevoerd en het keurmerk alsnog afgegeven. Hiermee werd het vertrouwen van meneer Boone in het schip hersteld.

Tip: wanneer voor u belangrijk is dat het schip is gebouwd door een bepaalde werf of van een specifieke ontwerper is, maak dan altijd expliciet duidelijk aan de verkoper dat deze eigenschappen voor u zeer belangrijk zijn en vraag ook voordat u de overeenkomst sluit bewijsstukken van de originaliteit van het schip.

Meer informatie of oude artikelen downloaden: https://www.anwb.nl/kampioen/algemeen/digitaal-archief

Delen

Frits Hommersom met groene bril

“Je hebt recht op een advocaat die zegt waar het op staat!“

Om de gebruiksvriendelijkheid van de website te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van cookies. Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.