Heel veel makelaars gebruiken een contract waarin een zogenaamde wezenlijke gebreken/keuringsclausule is opgenomen. Het komt erop neer dat u eerst de koopovereenkomst moet tekenen en pas daarna het recht heeft om het schip te laten keuren. Wanneer de expert zogenaamde wezenlijke gebreken vindt, dan kan een vermindering van de koopprijs worden afgesproken, of de verkoper laat voor zijn rekening de gebreken herstellen dan wel, wanneer de herstelkosten een bepaald percentage van de koopprijs bedragen, hebben beide partijen het recht de overeenkomst te ontbinden.
Ik raad u af dergelijke overeenkomsten te tekenen! U kunt namelijk niet meer in vrijheid onderhandelen over het schip, omdat u dan al gebonden bent aan de overeenkomst. Veel mensen denken dat het een soort voorlopig koopcontract is met een soort technisch voorbehoud, maar dat is niet het geval.
Ik adviseer altijd om op voorhand het schip eerst te laten keuren en pas daarna te gaan onderhandelen over de voorwaarden van de overeenkomst. U voorkomt daarmee teleurstellingen en onnodige kosten.
Pleziervaartuigen zijn in de basis een zogenaamde roerende zaak en kunnen net zoals een fiets worden verkocht en geleverd zonder bijzondere formele handelingen om eigendom over te dragen.
Uw boot kan ook geregistreerd zijn in de openbare registers van het Kadaster, ook wel scheepsregister genoemd. Bij woonboten is dit niet ongebruikelijk om een hypotheek te kunnen krijgen. Bij een dergelijke kadastrale registratie, is de boot wel een zogenaamd registergoed geworden. Dat betekent dat u een notaris nodig heeft om door middel van een notariële akte het schip rechtsgeldig in eigendom te kunnen krijgen, waarna deze akte weer wordt ingeschreven in het scheepsregister met registratie van de nieuwe eigenaar. Voordeel is dat voor een ieder duidelijk is wie de eigenaar van het schip is.
Heeft u echter dit schip gekocht zonder een notariële akte, dan is de eigendom niet rechtsgeldig overgedragen en zult u dat alsnog moeten regelen, omdat u formeel niet de eigenaar bent. U bent weliswaar de economisch eigenaar (neef de boot immers in uw bezit), maar niet de juridische eigenaar. Via het brandmerk kunt u achterhalen wie de laatst geregistreerde eigenaar is van het schip en Hommersom advocatuur kan u adviseren over hoe alsnog de eigendomsoverdracht te formaliseren.
In de rechtspraak is uitgemaakt dat je bij de koop van de tweedehands zaken niet mag verwachten dat een dergelijke zaak in showroom conditie is. Dat betekent dat van een geïnteresseerde koper verwacht wordt dat hij opvolging geeft aan zijn zogenoemde onderzoeksplicht en daarnaast dat een verkoper natuurlijk geacht wordt om de koper te informeren over heeft vele gebreken.
De discussie ontstaat vaak over zogenaamde verborgen gebreken, waar de verkoper van zal zeggen dat hij niet van heeft geweten en de koper er dus niet na heeft gevraagd/onderzocht. Voor wiens rekening komt van het gebrek?
De koper moet er rekening mee houden dat, vanzelfsprekend naargelang de toestand van het schip zoals leeftijd en dergelijke, het nalaten van zelfstandig onderzoek/een keuring tegen hem zal werken. Behalve wanneer er sprake is van dergelijk ingrijpende gebreken dat kan worden gezegd dat de boot niet conform is, juridisch gezegd, dat de zaak niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten. Wat de koper mocht verwachten is afhankelijk van de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan.
In een dergelijke situatie heeft een verkoper in te staan voor de afwezigheid van de gebreken.
Wanneer u wordt geconfronteerd met gebreken aan uw schip, dient u altijd eerst de verkoper te informeren (uiterlijk drie maanden na ontdekker van de gebreken) en wanneer u er met de verkoper niet uitkomt, dan kunt u naar de rechter gaan en bijvoorbeeld kiezen voor een vordering tot schadevergoeding, in de hoogte van de herstelkosten of, wanneer het gebrek echt heel ernstig is of niet meer kan worden hersteld, voor ontbinding van de overeenkomst en terugbetaling van de koopprijs, op grond van wanprestatie van de zijde van de verkoper.
U kunt uw huis voor maximaal twee jaar tijdelijk verhuren. In het contract moet u duidelijk vastleggen voor welke periode en de einddatum van het contract. Gedurende de huurtermijn heeft de huurder de gebruikelijke huurbescherming, maar het tijdelijk contract eindigt van rechtswege wanneer de huurtermijn is verstreken. De huurder kan het tijdelijk contract tussentijds opzeggen, de verhuurder niet.
Voordat de afgesproken termijn is verstreken, moet de verhuurder binnen drie maanden, maar uiterlijk een maand voor het einde van de huurtermijn, schriftelijk de huurder berichten over het einde van het contract en als dit niet gebeurt, ontstaat een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
De verhuurder kan een nieuw contract aanbieden, maar dat is dan wel voor onbepaalde tijd, ook bij (stilzwijgend) voortzetten van de huurovereenkomst zonder een nieuw contract ontstaat een overeenkomst onbepaalde tijd en krijgt de huurder volledige huurbescherming.
Vanaf 31 augustus 2021 kunnen ondernemers de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) kwartaal 3 2021 aanvragen. Het loket is geopend tot en met 26 oktober 2021.
De Tegemoetkoming Vaste Lasten is bedoeld voor ondernemingen en zelfstandigen die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis of vanwege overheidsmaatregelen. Met de TVL3 kunt ondernemingskosten zoals huur en verzekeringen blijven betalen. De TVL3 in een oogopslag:
Om als onderneming in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden. De belangrijkste drie zijn:
Verdere voorwaarden en bepalingen:
In zo een geval dient u, wanneer de afnemer een consument is, een brief te sturen waarin u deze zoals dat heet, sommeert tot betaling van de openstaande factuur en ook een fatale termijn gesteld waarbinnen de debiteur moet betalen. Betaald de debiteur niet binnen die termijn, dan kunt u aanspraak maken op incassokosten.
In artikel 6: 96 lid 5/6 BW is bepaald dat u de schuldenaar in uw sommatiebrief een termijn moet geven van minimaal 14 dagen na ontvangst van de brief om alsnog aan de vordering te voldoen, bij gebreke waarvan u aanspraak kunt maken op een vergoeding op incassokosten conform het zogenaamde Besluit Incasso Kosten (BIK).
Handelt uw schuldenaar wel in de uitoefening van een beroep of bedrijf dan is de schuldenaar al incassokosten verschuldigd zonder aanmaning vanaf de dag waarop de uiterste betalingstermijn is verstreken. De kosten zijn minimaal € 40 maar vervolgens afhankelijk van de hoofdsom.
Op grond van een commerciële relatie, verdient het natuurlijk de voorkeur om eerst een aanmaning sturen!
Iedere werknemer heeft recht op een transitievergoeding wanneer de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever wordt beëindigd of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. U heeft recht op 1/3 bruto maandloon per gewerkt jaar vanaf de eerste werkdag. De maximale vergoeding is in 2021 € 84.000. De werkgever is wettelijk verplicht om u deze vergoeding te betalen, behoudens bijzondere omstandigheden als ontslag op staande voet of verwijtbaarheid bij de werknemer. Betaalt de werkgever niet, dan moet u binnen drie maanden een vordering indienen bij de kantonrechter.
Daarnaast kan de werknemer in een ontslagprocedure bij de rechter een zogenaamde vergoeding naar redelijkheid en billijkheid vorderen. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet de werknemer aantonen dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of nagelaten.
Van belang is of de lease auto uitsluitend wordt ter beschikking gesteld voor het uitoefenen van uw functie of ook in privé mag worden gebruikt. Als dit laatste het geval is, kan deze worden aangemerkt als “loon in natura”. In de jurisprudentie is ook wel bepaald dat de auto een secundaire arbeidsvoorwaarde is. Allereerst is belangrijk wat eventueel in de autoregeling is vastgelegd, bijvoorbeeld of de auto bij ziekte moet worden ingeleverd. Als de auto ook in privé mag worden gebruikt, dan heeft u recht op een compensatie in uw inkomen. De rechter zal in zo een geval altijd een belangenafweging maken.
In veel reglementen is een zogenaamd eenzijdig wijzigingsbeding opgenomen: dat geeft de werkgever het recht om op een later moment eenzijdig wijzigingen te brengen in de voorwaarden waaronder partijen met elkaar een arbeidsovereenkomst zijn aangegaan.
De werkgever kan slechts een beroep doen op een dergelijk schriftelijk beding wanneer er voor de werkgever een zodanig zwaarwichtig belang bestaat, dat het belang van de werknemer dat door de wijziging zou worden geschaad, daardoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken. Het kan gaan om een reiskostenvergoeding, een thuiswerkvergoeding of een bonusregeling of de mogelijkheid om thuis te werken. Het gaat meestal om de zogenaamde secundaire arbeidsvoorwaarden en niet om de primaire arbeidsvoorwaarden als salaris. U hoeft er dus niet zomaar mee in te stemmen, er moet altijd een belangenafweging plaatsvinden.
Rudolf Magnus Vondellaan 114-116 3521 GH Utrecht
Om de gebruiksvriendelijkheid van de website te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van cookies. Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.