Frits Hommersom met groene bril

Vijf jaar celstraf aanvaring Loosdrechtse plassen

Eerder is door mij bericht over het speedbootongeluk dat in augustus 2014 plaatsvond op de Loosdrechtse plassen. Een 52-jarige man voer in het donker met een gezelschap op zijn speedboot frontaal op een sloep waarop vier vrienden uit Leusden zaten. Hij voer veel te hard en had gedronken. Twee opvarenden van de sloep kwamen om het leven.

Door de rechtbank werd de schipper in 2016 veroordeeld tot vier jaar cel wegens dood door schuld. Het OM had de man doodslag ten laste gelegd en acht jaar cel geëist. Beide partijen gingen vervolgens in hoger beroep.

In hoger beroep werd hij vervolgens veroordeeld tot vijf jaar cel. De straf is dus een jaar hoger uitgevallen dan in eerste instantie, maar drie jaar minder dan de aanklager in hoger beroep had geëist. Het gerechtshof ging niet mee in de eis tot veroordeling op grond van doodslag.

De schipper wordt veroordeeld voor dood door schuld en het niet verlenen van hulp aan zijn slachtoffers. In eerste instantie beweerde de schipper dat hij dacht een paal of een boei te hebben geraakt en was om die reden doorgevaren.

Naast de celstraf is aan de schipper een vaarverbod van vijf jaar opgelegd. Aan de nabestaanden en benadeelden moet hij in totaal ruim 125.000 euro schadevergoeding betalen.

Delen

Frits Hommersom met groene bril

“Je hebt recht op een advocaat die zegt waar het op staat!“

Om de gebruiksvriendelijkheid van de website te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van cookies. Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.