Frits Hommersom met groene bril

Vier jaar cel voor fataal speedbootongeluk Vinkeveense Plassen.

De 51-jarige schipper van een speedboot die in 2014 twee mensen overvoer op de Vinkeveense Plassen, is veroordeeld tot vier jaar cel.

Vier inwoners uit Leusden gingen met het schip het weekend vieren. De schipper had geen verlichting op zijn speedboot en kreeg op de bewuste avond een aanvaring met een sloep, waarin vier opvarenden. Achteraf bleek dat hij zes keer harder gevaren had dan de maximum toegestane snelheid. Van de vier opvarenden werden twee vrienden van 42 jaar en 51 jaar geraakt door de schroef en zij overleefden het ongeluk niet. De schipper was na de aanvaring doorgevaren. Hij verklaarde desgevraagd dat hij de sloep niet had gezien. Ook zei hij dat hij het niet door had gehad dat hij op een boot was gevaren; hij dacht dat hij een boomstam of een boei had geraakt. Bij zijn aanhouding de volgende ochtend bleek dat hij drie keer zo veel alcohol in zijn bloed had dan is toegestaan.

Volgens de rechtbank in Utrecht was er weliswaar geen sprake van opzet, maar heeft de schipper onaanvaardbare risico’s genomen en was zijn vaargedrag ‘roekeloos’. Ook heeft de verdachte bewust de slachtoffers achtergelaten, concludeert de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had tijdens de behandeling van zijn zaak acht jaar cel geëist tegen de man uit Oosterbeek en een vaarverbod van vijf jaar. De rechtbank legde een kortere straf op omdat er geen sprake was van opzet maar van dood door schuld, een strafrechtelijk minder zwaar gekwalificeerd misdrijf. Het vaarbewijs van de schipper is voor vijf jaar ingetrokken.

Wanneer hij zijn straf moet uitzitten is nog niet duidelijk. Hij werd dinsdag niet gelijk in de rechtbank aangehouden. Hij heeft direct na het voorval al wel enige tijd in voorarrest gezeten. Deze tijd zal waarschijnlijk in aftrek worden gebracht. Dit is het tweede voorval betreffende een ongeval in de pleziervaart in relatief korte tijd waarover de rechtbank te midden Nederland een strafrechtelijk oordeel heeft gegeven. De andere kwestie is een ongeval geweest op de Vecht waarbij een opvarenden met zijn hoofd tegen een brug sloeg en overleed. Daar werd de schipper ook strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld. De zaak is beschreven in Waterkampioen 2015, nummer 12, onder de titel: “schipper of bestuurder”, elders op deze website.

Delen

Frits Hommersom met groene bril

“Je hebt recht op een advocaat die zegt waar het op staat!“

Om de gebruiksvriendelijkheid van de website te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van cookies. Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.