KNMC watersport magazine

Commissie Ledenservice, workshop verzekeringen

Op zaterdag 19 oktober is de Commissie Ledenservice het nieuwe seizoen gestart. Deze keer was het thema, verzekeringen, en wat daar al bij komt kijken.

De bijeenkomst werd verzorgd door: Jan Kromwijk van jachthaven Marnemoende te IJsselstein Jan Klomp, scheepsverzekeringen (KNMC lid) Frits Hommersom, advocatuur te Utrecht Jan Nome, ex brandweercommandant te Beverwijk

De bijeenkomst werd gestart met een indrukwekkende film over een brand in een boten-loods in de Punt met een tragische afloop, waar helaas drie brandweermannen door verstikking het leven lieten. Veel boten zijn verbrand en de verzekering dekt niet altijd de schade. Altijd weer opnieuw wordt een brand onderschat, ook deze keer was dat het geval.
In de film kwam maar weer eens duidelijk naar voren hoe belangrijk brandpreventie is. Hoe snel mensen in vertrouwen slordig handelen, waardoor een brand kan ontstaan. Er wordt al gauw de oudste elektriciteitskabel gebruikt met breuken en open stukken in de kabel, want het is zonde om die nieuwe elektriciteitskabel te gebruiken. Een Calvinistische gedachte die niet past in het kader van brandpreventie.

Jan Kromwijk eigenaar van de botenloods te IJsselstein gaf aan, dat er bij zijn brand alleen maar verliezers waren. Niet alleen de booteigenaren die met hun boot in de loods staan maar ook de eigenaar van de loods. Van de afgebrande bedrijven gaat 80 % failliet. De impact voor een bedrijf is zo groot dat daar nauwelijks meer bovenop te komen is.
Er moet vooral gekeken worden naar de polisvoorwaarden. Niet alleen uitsluitingen in de polis zijn van belang maar ook de vergunningen van de eigenaar van de loods. Brand kan door allerlei oorzaken uitbreken. Het is dan ook van het grootste belang, dat je zaken in orde zijn. Ga met uw verzekeringsagent in discussie over de inhoud van de polis om vergissingen en misverstanden te voorkomen. En vraag waaraan jezelf als verzekerde moet voldoen om een goed verzekeringsbeleid te voeren. Vaak wordt dat duidelijk na de brand en is het te laat.

Jan Klomp, KNMC-lid, is veertig jaar actief in de botenverzekering en onafhankelijk adviseur. Ook Jan Klomp benadrukt, let op uw polisvoorwaarden. Uw dagwaarde van de boot kan worden bepaald door taxatiewaarde. Uw bootwaarde wordt dan door een taxateur van de verzekeringsmaatschappij getaxeerd en daarop de verzekerde waarde vastgesteld. Is eigengebrek mee verzekerd? De verzekerde som is van belang.
Is winter klaarmaken mee verzekerd? Mag u dat zelf doen of moet u een factuur overleggen van een gespecialiseerd bedrijf. Doorlopende reisverzekering is van belang en moet drie maanden van tevoren gemeld worden.
Is de inboedel van de boot mee verzekerd? Hoe is dit bepaald en ook geldig in de winter? Uw boot verzekeren is een serieuze zaak, die zeker uw aandacht verdient om teleurstelling te voorkomen. Het inschakelen van een expert dient tot aanbeveling. Jan Klomp heeft aangeboden hierin te bemiddelen. Frits Hommersom (advocatuur), voegt de zogenaamde reddingsplicht toe.

Let op het voldoen aan de verzekeringsvoorwaarden, om voor uitkering in aanmerking te komen. Inzicht hebben in juridische procedures van uw polis. Het kritisch doornemen van de polis loont. Mag uw verzekering uw boot repareren met gebruikte onderdelen? Nieuw voor oud is een regeling die niet altijd van toepassing is. Uw verzekering kan dan laten repareren met gebruikte onderdelen. Ook Frits Hommersom wijst op het belang van winterklaar maken. Bent u niet verzekerd als u het zelf doet? Bent u verplicht om een professioneel bedrijf in te schakelen. Wat staat hierover in uw polis?

Bent u verzekerd tegen bergingskosten.
Als u onderweg een storing oploopt en u geeft aan een willekeurige sleper de toestemming om u naar een haven te slepen, dan bent u verantwoordelijk voor de kosten. Deze sleepkosten kunnen zomaar naar € 20.000 of meer oplopen. Raadpleeg altijd eerst uw verzekering. Wat staat hierover in uw polis? Aan het einde van de bijeenkomst bedankte Herbert Schoenmakers de sprekers en bood hen een KNMC schildje aan en een schipperskoor CD die met dank werden aanvaard. Het was een leerzame bijeenkomst, die van belang is voor alle booteigenaren en die u niet had mogen missen.

Delen

Frits Hommersom met groene bril

“Je hebt recht op een advocaat die zegt waar het op staat!“

Om de gebruiksvriendelijkheid van de website te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van cookies. Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.